13 Haziran 2013 Perşembe

Einstein'ın Beyni

Albert Einstein dâhiydi, bunu hepimiz biliyoruz.  Fakat acaba Einstein beyni gerçekten nasıldı? Öldüğünden beri bir sır gibi saklanan Einstein’ ın beyninin gizemin sonunda Brain araştırma dergisinde yayınlandı. Fotoğraflar ve araştırmalar sayesinde Einstein’ ın beyninin detaylı yapısı incelendi. Böylece Einstein’ ın nasıl bir dahi olduğu anatomik açıdan açığa çıkacak.
Einstein’ ın beyni dilimlere ayrılarak, laboratuvar teknisyeni Marthe Keller tarafından 1955’ de ayrıntılı olarak incelendi.
Her beyinin eşsiz özellikleri ve detayları var. “Beyinin anatomik yapısı ve varyasyonlarının entelektüel kabiliyet arasında güçlü bağlantılar olduğu düşünülüyor,”  diyor McMaster Üniversitesi Michael G. DeGroote Tıp Okulu’ndan nörolog Sandra Witelson.
Fotoğraflar sayesinde Einstein’ ın beyninin ilginçliği açığa çıktı. Einstein’ ın ölümünden saatler sonrasında otopsi patoloğu Thomas Harvey fizikçinin beynini 240 parçaya bölerek korunma için sakladı. Bu arada düzinelerce fotoğraf çekti.

1980’lerin başında diğer araştırmacılarda Harvey’ e numuneler ve beynin fotoğrafları hakkında sorular sormaya başladı.  1999’ da Harvey ve Witelson sadece Einstein’ın geniş parietal( beynin yan kemiği) loblarındaki abnormalliğin matematiksel, görsel ve mekânsal öngörülemeyle ilişkili olduğu ve beynin bu bölgesinde normal insan beynine göre daha az boşluk olduğunu keşfetti. Hipotezleri ise şuydu:  ”Eğer bu bölümde ne kadar  az boşluk olursa nöronlar arasındaki bağlantı artar.”
Resimde Einstein’ ın Belgenland’ deki müzik odasında keman çaldığını görüyorsunuz. İşte beynindeki sahip olduğu yumru tarzı yapıların, sağ kolun hareketini yönettiği biliniyor. Bugünkü, beyin taramaları müzisyenlerde de benzer  beyin yapıları olduğu biliniyor.
Harvey 2007’ de öldü. Mirası olan bu özel resim ve numune koleksiyonu Sağlık ve Tıp Müzesi’ ne 2010’ da bağışlandı. Bağıştan sonra beyni bilim adamları tarafından daha detaylı incelenebildi.
Sonuçta ne mi buldular, Einstein’ ın beyninin 14 fotoğrafı incelendi 85 farklı insan beyniyle karşılaştırıldı. Sonuçta, Einstein’ ın beyninin ortalama bir insan beyninden farklılıklar gösterdiği anlaşıldı. Einstein´ın beyni normal insan beyninden daha kıvrımlı ve daha pütürlü. Bu da, Einstein’ın beyninde daha fazla nöron olmasıyla ilişkilendiriliyor.
Ayrıca Einstein Beyni’ yle ilgili bir de iPad uygulaması yapıldı. Böylece Einstein’ ın beyninin kesitlerini inceleyebiliyorsunuz. Uygulamanın 9,99 dolar olduğu belirtiliyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...