11 Kasım 2013 Pazartesi

Bilim Kafeleri Yeni Öğrenme Kapıları Açıyor


            Bilim dünyasının zor konuları üniversitelerden dışarıya taşıyor ve günlük hayatta uğrak yerimiz kafeleri bilim kafeleri haline getiriyor. Her daim arkadaşlarımızla gittiğimiz barlar, restoranlar artık yemeğin yanında bilimsel sohbetlerin de gerçekleştiği bir ortama dönüşme yolunda ilerliyor.
           
 Meyve suyunuzu sipariş ederken hiç içindeki maddelerin kimyasal özelliklerini merak ettiniz mi? Peki tostunuzu yerken çenenizin ekmek üzerindeki basıncını ve kaslarınızın kasılması esnasındaki biyolojik çalışma ilkelerini düşündünüz mü? Bilim kafeleri bu ve bunun gibi soruların yanıtlarını bulmanızda size yardım edebilir.
            27 yaşında bir grafik tasarımcısı olan Sean Walsh bilim kafelerinden bahsederken şu sözleri kullanıyor “Biz sadece öğrenmek ve karşılaştığımız her ne varsa anlamak istiyoruz, bunu yaparken de sosyalleşip iyi vakit geçiriyoruz.” Bilim kafeleri Amerika’da çok sayıda şehre yayılmış durumda ve hala yayılmaya devam ediyor.
          
  Toplumdaki birçok insan belirli bir alanda çalışan bilim insanlarının sohbetlerini dinlemek için bilim kafelerine uğruyorlar. Florida Bilim Akademisi’nin müdürü Edward Haddad bilim kafelerinin Orlanda’da başlatılmasına yardım etmiş ve hala yayılmasını organize ediyor, bilim kafeleriyle ilgili olarak da şunları söylüyor “Genelde kafelerin müşteri kitlesini üniversite öğrencileri ya da bilime çok meraklı kişiler oluşturuyor. Temel bilimler, teknoloji, mühendislik, matematik gibi alanlarda mezun sayısının artması bilim kafelerini daha etkin hale getiriyor ve bunların sayısının gün geçtikçe artmasını sağlıyor.”
            Haddad son zamanlarda bilim kafeleriyle ilgili yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Orlando’nun şehir kütüphanesinde yeni bilim kafelerinin açılmasına ve şehir gelişimine yardım edecek. Amerika’da Orlando’da başlayan bilim kafeleri hareketi hızla İngiltere’ye sıçramış durumda. İngiltere’nin ilk bilim kafesi 1998 yılında ‘Cafe Scientifique’ adıyla Leeds şehrinde açıldı. Kafede düzenli olarak güncel bilimsel ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu resmiyetten uzak ve ilgili herkesin katılabildiği söyleşiler yapılıyor.
            Amerika’da ki bilim kafeleri sciencecafe.org internet sitesinde genel hatlarıyla düzenleniyor. Bu sitede gündelik hayatın basit konularıyla ilgili bilimsel açıklamalar da ihmal edilmemiş. Haddad bilim kafelerini tüm ülkede yaygınlaştırmak amacıyla birkaç yüz dolarla bu işe kalkıştıklarını anlatıyor. Sciencecafes.org internet sitesinde Amerika’da ve birçok ülkede yer alan bilim kafelerinin yerlerini gösteren bir harita yer alıyor. Amerika’nın haricinde bilim kafelerinin bulunduğu yerler arasında Pakistan’ın İslamabad şehrinden Belçika’nın Antwerp şehrine ya da Havai adalarına kadar çok sayıda şehir bulunuyor.
            Bilim kafelerinden bazıları ise özel bir çaba harcanmadan kendiliğinden ortaya çıkıyor. Örneğin, Florida’da 60 kadar emekli Kennedy Uzay Merkezi’nden gelen konuşmacıları dinlemek için düzenli olarak kafeye geliyorlar ve pizza sipariş ediyorlar. Daytona Kumsalında Embry-Riddle Üniversitesi’nden bilim insanları bir kafede oradaki insanlarla sohbet ediyorlar.
            Haddad kafelerden beklentisi ile ilgili olarak halkı bilimle iç içe geçirmek ve temel bilim alanlarında merakı artırmak olarak açıkladı. Bu sayede belki halkın bilime olan ilgisi sonraki kuşaklara da aktarılabilir. Bilim kafelerinin üniversite seviyesinde ki bilimsel konuları halka ulaştırabildiği bir gerçek. Günden güne yaygınlaşan bilim kafelerinin ülkemizde de yaygınlaşması dileğiyle.
                                                                                                          




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...