25 Kasım 2013 Pazartesi

NASA'nın Uzay Aracı Mars Yolunda


Mars gezegeninin atmosferini inceleyecek NASA'ya ait Opportunity ve Curiosity adlı gezginci robotlara destek görevi yapacak Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) uzay aracı ABD'nin Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.



MAVEN uzay aracının Türkiye saatiyle 20.28'de gerçekleştirilen fırlatılışı NASA TV'den canlı olarak yayımlandı. Uzay aracı fırlatıldıktan 4 dakika sonra roketten ayrılarak Mars'a doğru yolculuğuna başladı.
Mars atmosferinde incelemelerde bulunacak MAVEN uzay aracı bir zamanlar Dünya'ya benzer bir atmoseri olduğu sanılan Mars'ın şimdiki durumuna gelmesine geçmişte hangi olayın neden olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak. Bilim adamlarına göre, bir zamanlar sıvı halde su barındırabilecek ölçüde kalın bir atmosfere sahip olan Mars, geçmişte meydana gelen bir olayın ardından şimdiki soğuk çöl görünümüne büründü ve atmosfer kalınlığı da Dünya atmosferinin yüzde birine indi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. araç olan 671 milyon dolar değerindeki MAVEN, üzerindeki algılayıcılar aracılığıyla seyahati sırasında uzay ortamı ölçümleri yapacak ve 5 deney gerçekleştirecek.

Uzay aracının yapacağı ölçümler ve denemeler sırasında elde edilen bulguların, gelecekteki uzay görevlerinin maliyetini azaltması ve roketlerin daha az bekleme süresi kullanarak fırlatılmasına olanak sağlaması öngörülüyor.

Mars yörügesinde görev yapan NASA ve Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait 3 aktif uzay aracına katılacak MAVEN, Mars yüzeyinde görev yapan NASA'ya ait Curiosity ve Opportunity isimli gezginci robotlarla Dünya arasında veri iletim noktası oluşturarak gezginci robotlarla Dünya arasındaki iletişim sistemlerine destek görevi yapacak.

Mars yörüngesinde aktif olarak çalışan 3 uzay aracı, NASA'ya ait Mars Yörünge Kaşifi ve Mars Odyssey ile ESA'ya ait Mars Express uydularından oluşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...