26 Ocak 2014 Pazar

DÜNYA’NIN EN MİNİK UÇAN ROBOTLARI--ROBOT ARILAR—


      Herkesin bildiği gibi arılar bal üretir. Sadece bal üretmekle de kalmaz, tozlaşmayı da sağlarlar. Arılar sayesinde birçok bitki, meyve ve sebze oluşur. Tozlaşma sayesinde oluşan ürünlerin yaklaşık 15 milyar dolara denk geldiği söyleniliyor. En başta bal olmak üzere havuç, salatalık, karpuz, kayısı, kahve vb. birçok tarımsal ürün olmayabilirdi arılar olmasaydı. Peki, şimdi varlar. Ama ya gelecekte…


      Koloni Çöküş Bozukluğu/ Sendromu’ nu hiç duydunuz mu? Son yıllarda ortaya çıkan bir sendrom bu. Şöyle tanımlanıyor: Kolonilerdeki işçi arıların, kraliçe arıyı ve bal peteği gözlerinde büyümeyi bekleyen larvaları arkalarında bırakarak, polen toplamak için kovandan ayrılıp bir daha geri dönmemeleridir. Bu şekilde kraliçe arı ve larvalar zamanla ölüyorlar.
     Arıların bu sendrom içinde olduklarını biliyoruz. Bize sağladıkları yararları da biliyoruz. ABD’nin Harvard ve Northeastern üniversitelerinden araştırmacılar Robert Wood, Radhika Nagpal ve Gu-Yeon Wei , robot arılar adı altında Dünya’nın en minik uçan robotlarını yaptılar.
      Bu robot arılar şimdilik 15 dk. süreyle rahatça uçabiliyorlar. Uzaktan kontrol edilebiliyor ve saniyede 120 kez kanat çırpabiliyorlar. Bu mekanik arıların kanatları seramikten, gövdeleri üst üste tutturulan katlanabilir levhalardan oluşan karbon fiber ve titanyumdan yapılmış, yapay kanat kasları piezoelektrik aküatör motoru ile hareket edebiliyor. BU yapay kanat kaslarını hareket ettiren piezoelektrik aküatör motoru sayesinde, ince seramik şeritler elektrik akımıyla sıkılaşarak robotların kanatlarını saniyede 120 kez çırpmasını sağlar. Çok ince elektrik kabloları kullanıldığı için 15 dk. havada kalıyorlar. Daha uzun süre uçabilmeleri için daha güçlü bir güz kaynağı ya da pil kullanılmaları gerekiyor ama bu onların hareketlerini kısıtlıyor.(Çünkü ağırlıklarını artırıyor.)


     Robot arıların en önemli görevi tarımsal alanlarda çiçekler arasında polen taşıyarak bitkileri tozlaştırmak. Fakat bu uçan minik robotlar için başka görevler de düşünülüyor. Sürüler halinde uçan robotlar arama ve kurtarma çalışmalarında, askeri gözetlemede, çevre kirliliğini ve hava olaylarını izlemede, özellikle zehirli ve tehlikeli kimyasal sızıntıları belirlemede, yerüstü haritalama, trafik izleme ve her türlü görüntüleme projesinde kullanılabilecek.
                                                                                                    BUKET SELEN GÜNDOĞDU
                                                                                                                       10/A              386

KAYNAK: TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi
Yıl:47   Sayı:554   Ocak 2014 sayısı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...